Месенето на козунак е трудна работа, най-вече защото изисква доста усилия

...
Месенето на козунак е трудна работа, най-вече защото изисква доста усилия
Коментари Харесай

Вкусните великденските козунаци на Даро

Месенето на козунак е трудна работа, най-много тъй като изисква много старания и както твърди традицията – топла и влажна стая за втасването. С метода на Дарин Стойков от ще ви подскажем по какъв начин нещата могат да станат с малко по-малко старания и с повече свободно време. 

Продуктите са задоволителни за 48 дребни козуначета или 6 огромни. Не подсигуряваме резултат, в случай че увеличавате или намалявате дозата. Но в случай че спазвате рецептата, ще се превърнете в едни от най-хубавите майстори на козунака. 

Необходимите артикули:

2 кг бяло брашно
500 мл прясно мляко
500 г краве масло
12 едри яйца и още 1 за намазване
600 г бяла захар и още за поръсване
2 пакетчета свежа (42 г) или 4 пакетчета суха (7 г) квас
кората на 1 огромен лимон
200 г стафиди
есенция ванилия или 50 мл ром

 

Сложете млякото и маслото на котлона, само че не на висока температура, единствено едвам се разтопи маслото. Свалете от котлона и оставете да се охлади. Като стане това, натрошете маята в сместа и оставете за десетина минути, за да шупва.

Сложете стафидите да се киснат дружно с ванилията или рома в 200 мл топла вода. Смесете захарта и яйцата, само че единствено леко разбъркайте, едвам се раздерат жълтъците. Обърнете внимание – няма потребност да биете на пяна.

В огромна купа сложете брашното и сипете вътре шупналата примес от мляко и масло, захарта и яйцата, прибавете и лимоновите стърготини.

Сега идва огромното месене! Ако имате миксер с приставка за тесто, ползвайте го. Трябва да омесите задоволително добре, с цел да активирате глутена, а след това козунакът да стане на “конци ”. Ако месите на ръка, евентуално ще са ви нужни сред 30 и 45 минути. Ще се получи лепкаво меко тесто.

Оставете го в купа, покрита с забрадка, с цел да втаса и удвои размера си. Не се тормозете, в случай че е хладно в стаята, просто ще отнеме повече време. Когато втаса, отцедете накиснатите стафиди от течността и ги прибавете към тестото. Размесете още веднъж добре, с цел да се разнесат отмерено на всички места.

Ето го и времето на нашия трик и вашата фикция. В Даро  ползват хартиени формички за печене, които са по едно и също време тава и опаковка. Ако нямате такива, може да разтеглите тестото на топчета по 100 грама и да го сложите в тава за мъфини. Топчетата разтеглете на дълго към 30 см “въженце ” и завържете на възел, по този начин поставете в тавата за мъфини. Другите вероятни разновидности са класическите продълговати или кръгли козунаци, сплетени на плитка. Можете да намажете с жълтък и да поръсите със захар. Козунаците се пекат на 160 градуса с вентилатор, като целесъобразното време е 25 мин. за дребните и 45 мин. за огромните, само че все всяка фурна е друга, тъй че поглеждайте по какъв начин върви печенето на вкусните великденски сладкиши.  

 
Как да боядисаме яйца с естествени материали?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР